Hard Rock Halleluja!!
Min pappa ringde nyss och beklagade sig över att "fel låt vann. det är ingen riktig schlager". Visst Carolas låt var väl mer "schlager" så som vi benämner det hela och jag hoppades på att den skulle vinna. Jag var stolt över den men jag tycker inte att det var katastrof att Lordi vann. Jag gillar låten skarpt! går runt och trallar på den titt som tätt.
Jag försökte förjäves förklara för honom vad schlager betyder. Schlager betyder hit-låt på tyska och Hard Rock Halleluja är en hit-låt! hit och schlager är ju samma sak. exakt samma ord men på olika språk. hit = slå, schlag = slå, schlag = hit. men det gick verkligen inte in.
hittade en kanonbra text där en mycket intelligent människa skrivit ner precis det jag försökt förklara men på ett lite mer strukturerat och konkret sätt. Lägger till ett utdrag från texten men gå gärna och läs hela
här.
"Först lite språk- och musikhistoria. Schlager är, som man nog kan gissa sig till, ett tyskt ord, och det började användas i Wiens musikmiljöer på 1870-talet. Betydelsen var då "operett som slår". Ordet lånades sedan in till svenskan i början av 1900-talet, blev en synonym till slagdänga och kom att användas om populärmusikaliska sånger som var lätta att komma ihåg och tralla på, sånger som hade genomslagskraft. Fram till 1960-talet hade ordet ungefär samma betydelse som hit har idag; på den tiden kunde en schlager alltså vara vilken sorts låt som helst (vals, tango, foxtrot etc), bara det var en populär melodi, helt enkelt.
Från och med 1960-talet började betydelsen av schlager ändras. Ordet hit dök upp och tog över betydelsen "framgångsrik låt", och schlager kom då istället mer markant att syfta på just örhängena från tiden före 60-talet, de där låtarna som var lätta att komma ihåg och hade sina tydliga "hakar" (låttiteln på precis det ställe där låten fångar lyssnarens uppmärksamhet). Redan då fanns det en skillnad mellan schlagern och den rockmusik som precis hade börjat växa fram.
Vissa människor definierar fortfarande schlager på detta sätt: en populär låt från första hälften av 1900-talet. Detta är också den huvudsakliga betydelsen av ordet på andra språk, exempelvis engelska, där schlager ger tydliga associationer till 40-talets storbandsmusik med Billy Vaughn i spetsen.
Men på svenska har betydelsen utvidgats ytterligare; det verkar som om schlager från och med 60-talet blev stämpeln på den musik som fortsatte i samma tradition som första halvan av seklet, med käcka melodier som satte sig direkt på hjärnan, utan mycket till rockinfluenser. Denna schlagermusik lät snart inte längre som sin föregångare på 30- och 40-talet, utan betydligt modernare, men traditionen var densamma: trallvänligt och slagfärdigt skulle det vara, och estetiken låg fjärran från rockens. Min teori är att trallvänlighetsidealet utvecklades till åsikten att en äkta schlager dessutom ska vara snabb och medryckande – något som ABBA säkert bidrog till med "Waterloo". (Äldre schlagrar var inte nödvändigtvis snabba.)
Resultatet blev den musik som de flesta människor idag anser är "typisk schlager": Carola, Lotta Engberg, tidiga ABBA, Kikki Danielsson, Charlotte Nilsson, Herreys, för att inte tala om Friends! "Hakarna" har behållits, och kompletterats med ytterligare knep för att öka slagfärdigheten hos den här sortens låtar: sticket och tonartshöjningen är två praktexempel. Och det är alltså detta mönster och denna stil som huvudsakligen benämns schlager idag.
Den nuvarande definitionen av ordet är, enligt Svenska Akademiens Ordlista, "populär (dans)melodi eller visa". Denna förklaring ligger ganska nära ordets ursprungliga betydelse på svenska, men man ser på det faktum att ordet dans är medtaget inom parentes att det finns en viss osäkerhet inför användandet. En schlager är inte längre bara en populär melodi, det är tydligen något annat med den också... låt oss säga något snabbt och trallvänligt som går att dansa till!"
Lordi var värda att vinna. Det var ingen jury som röstade fram dom utan det var folket, folket har bestämt att Hard Rock Halleluja är en schlager. Det finns inget att gnälla om.